Защо няма болни пчелари от Ковид-19

Няма болни от COVID пчелари, твърдят наши производители на мед. Възможно ли е това?

Пчелната отрова убива коронавируса, казва д-р Пламен Енчев. Той цитира медицинско изследване, проведено в китайския град Ухан, от който тръгна епидемията по света.

От изследвани 5115 пчелари в епицентъра на Корона вируса в Китай няма нито един заболял, нито пък е развил симптоми на Ковид19.

Това сензационно съобщение прави китайският лекар д-р Вей Ян в научното списание Токсикон през април. По това време, според данни на коронавирусния ресурсен център Джонс Хопкинс, глобалният брой на потвърдените случаи на COVID-19 е над 2 млн. Докладът на китайските специалисти е обсъждан през април и от международната колегия и апитерапетвите от цял свят са потвърдили подобни наблюдения.

В провинция Хубей, епицентър на COVID-19 в Китай, местната асоциация на пчеларите изследва над 5000 пчелари в разгара на епидемията от 23 февруари до 8 март т.г. Резултатите са повече от сензационни и обнадеждаващи. Установява се, че нито един от тези пчелари, включително 723 от тях, които живеят в Ухан, откъдето тръгна огнището на Хубей, не е развил симптом с COVID-19. Здравето на всички е напълно е нормално.

Кое е това, което всъщност е предпазило всички тези хора, е въпросът, който си задават медиците. Според тях вероятно е пчелната отрова.

"Действително пчелната отрова активизира имунната система", казва инж. Михаил Михайлов за бТВ.

Всяко ужилване е като противогрипна ваксина за пчеларя.

Според Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите, съвсем скоро медицината ще докаже лечебната сила на пчелната отрова. Вероятно пчеларите като цяло са по-здрави в резултат на ужилванията, начина на живот, както и редовния прием на пчелни продукти, включително и цветен пчелен прашец, прополис и др.