Няма мониторинг за съдебната система наБългария

„Европейският семестър, който излезе вчера, не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Такъв доклад имаше през октомври 2019г. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“. Това каза еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис в ексклузивно интервю за БНР .

В обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Той каза това във връзка с появили се публикации, че мониторингът над България ще продължи.

Евродепутат Емил Радев, зам.председател на правната комисия в ЕП обяви, че решението за прекратяване на мониторинга за България е взето октомври 2019г. Положението с Румъния е неясно. Остава формално решение на ЕК за мониторинга, което не беше взето заради последвалата криза с COVID-19- обяви за бТВ Емил Радев.

По-рано днес от БСП поискаха оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов заради вчерашния доклад. Заместник-председателят на „БСП за България” Крум Зарков от парламентарната трибуна отправи остри критиките към управляващите, позовавайки се на доклад на Европейския съвет, според него правещ „на пух и прах претенциите и розовите сънища” на властта.

БСП разпространява фалшиви новини - каза по-този повод председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.