Депутатите отложиха гласуването на решение за Украйна

Депутатите не гласуваха разглеждането на проекторешение за помощ за Украйна на днешното си заседание.

В началото на заседанието се чуха различни предложения. Едно от тях - да се разгледа само проекторешението на "Продължаваме промяната", което предвижда "предоставяне на техническа помощ за защитни цели".

От ГЕРБ поискаха обаче да бъдат включени всички проекторешения, сред които и тяхното - за военна помощ за украинската страна. За това настояват и от "Демократична България"

Христо Иванов заяви, че парламентарната група ще подкрепи единствено предложение, което включва "военна помощ" за Украйна и във вторник ще поиска свикване на коалиционния съвет по въпроса.

"Няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Заявявам тук, че понеже многократно това се случваше вече още във вторник при първа възможност ще свикаме коалиционен съвет на коалицията и ще поставим ребром тази тема, наистина да стане ясно, че това не е въпрос, по който можем да се надяваме той да изчезне.

"Важно е дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие." Това каза по-рано Атанас Славов от ДБ за БНР.

"Ако в решение на НС няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат."

Славов нарече това "много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето" на тяхното участие в коалицията.

Председателят на НС Никола Минчев се ангажира в най-скоро време да има доклад на външната комисия в парламента по темата и въпросът да се обсъди в пленарна зала в най-скоро време.