Арестуваният вчера 21 годишен борец с обвинение за тероризъм

Арестуваният вчера Мохамед Абдулкадер е с повдигнато обвинение по чл. 108, ал.6 от Наказателния кодекс- за участие в терористично престъпление, каза служебният му защитник Веселина Василева .

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Според прокуратурата, баща му, който е сириец е ръководител на терористична група и го е привлякал към терористична дейност.Задържаният е на 21 години. Завършил е Спортното училище в Бургас, републикански шампион е по класическа борба. Пред адвоката си той е казал, че няма връзка с терористични организации и структури, не се е замесвал с нищо незаконно и няма представа защо е задържан. Съмненията за ареста били заради публикувана снимка в личния му профил в една от социалните мрежи, на която държи автомат.

На 1 юли 2020 г., на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура беше проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания.