Сидеров напусна ареста с две мерки за неотклонение и гаранция от 100 000лв.

Волен Сидеров, общински съветник в СОС, беше обявен за общодържавно издирване, след като не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения. Не е бил открит и на известните по делото адреси.

Сидеров е обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от НК. Обвинението е във връзка с "отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение." Става дума за призивите на Сидеров от ефира на партийната телевизия "Алфа" и чрез прессъобщение на "Атака", които гласят: "Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!".

Спрямо Сидеров е предявено и обвинение за това, че на 13 април "противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му.

На лидера на "Атака" е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, която трябва да се внесе в срок от 14 дни.

Софийската районна прокуратура вчера се самосезира и образува и второ досъдебно производство срещу Сидеров за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. В телевизионно предаване по "Алфа" Сидеров е "отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения.

„Правете си сметката, тези, които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“ и „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“, казал Сидеров по партийната телевизия на партия Атака.

Няколко часа по-късно, Сидеров се яви сам в СДВР и беше задържан за 24 часа. Днес напусна Трето районно с две мерки за неотклонение и парична гаранция от 100 000лв.