С мнозинство одобриха Илиана Иванова за еврокомисар

С 522 гласа „за“ Европарламентът одобри Илиана Иванова за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. Против бяха само 27, а 51 се въздържаха при тайния вот.

Иванова ще довърши мандата на досегашния еврокомисар Мария Габриел до 2024 година. Габриел подаде оставка, за да заеме поста на зам.министър-председател и външен министър в правителството.

На 5 септември Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и Комисията по култура и образование проведоха тричасово изслушване с Илияна Иванова.

След изслушването и двете комисии дадоха положителна оценка на нейното представяне - позиция, потвърдена впоследствие от Съвета на председателите на комисиите и Председателския съвет (председателят на ЕП Роберта Мецола и лидерите на политическите групи), които взеха окончателното решение за закриване на изслушването.

Тогава Иванова обяви, че най-важните задачи, които си поставя, са свързани с научните изследвания и иновациите, развитието на образованието, сближаващата роля на културата, овластяването на младежта и ролята на спорта.

Илиана Иванова стана евродепутат през 2009 г. с листата на ГЕРБ. От 2013 г. до сега тя беше представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург.