Огнище на менингит в софийска детска градина

5-годишно дете с менингит е починало в болница в София.

Вчера стана ясно, че в столично детско заведение има огнище на заразата. Няколко деца и двама възрастни са дали положителни проби. Веднага е организирано масово изследване в градината.

5-годишното дете повърнало, малко след това и вдигнало температура, закарано е в болница от родителите си, но там е починало.

„Първоначално са тествани децата от групата на починалото дете, както и от съседните – около 30 деца и 8 души персонал. 11 подрастващи имат микроба причинител на менингита. От персонала двама души са дали положителна проба. Вчера РЗИ организира тестване на още 250 деца”, поясни консултантът на общината проф.Тодор Кантарджиев.

От 1 декември е преустановено присъственото обучение в софийската детска градина "Вълшебство".

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Опасност за децата вече няма, защото взехме мерки веднага. Днес взехме проби на още 250 деца, както и на техни близки. Децата, които взимат антибиотик в рамките на 2 дни, вече са безопасни. Заразата се предава само от човек на човек”, обясни още проф.Кантарджиев за Нова тв.