Полицията в Охрид отказала да отиде на мястото на инцидента

Пребитият в Охрид Християн Пендиков разказва, че полицията отказала да дойде, когато разбрали за инцидента и, че той е българин. Християн отишъл сам да подаде жалба. От болницата в града също не получил адекватно внимание. Казали му да се прибере вкъщи и да чака за операция.

Затова България изпрати самолет, който вчера го взе и вече е във ВМА в София за лечение. Състоянието му, от болницата, определят като средно тежко.

"В РСМ има хора, които просто не желаят там да живеят българи. Тези хора се подпомагат от опозиционни политици, финансират се," разказа за бТВ Виктор Стоянов от фондация "Македония".

Институциите в Северна Македония трябва да се реформират, с помощта на ЕС. Полицията, съдът просто не работят, когато става дума за българи, каза още Стоянов. Той самият е заплашван многократно, семейството му също.

По българския културен клуб в Охрид беш стреляно през ноември миналата година.

Основният нападател на Християн е от младежката организация на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Той е с криминално досие и в момента е с условна присъда. Той е арестуван от македонската полиция.