Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Социалдемократът Олаф Шолц е следващият канцлер на Германия.

Днес неговата Социалдемократическа партия подписа споразумение със Зелените и Свободните демократи за формиране на управляваща коалиция.

Два месеца след парламентарните избори в Германия трите партии подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство. Така социалдемократите се връщат начело на страната за първи път от 16 години насам.

СДП победи консервативната коалиция ХДС-ХСС на Ангела Меркел на парламентарните избори, а бившият финансов министър Олаф Шолц /63г./ става канцлер.

"От 2023 г. ще се придържаме към изискванията на дълговата спирачка", заявяват трите партии в споразумението. Лимитът за поемане на нов държавен дълг, беше отменен през 2020 г., за да се справи Германия с икономическите последици от пандемията от COVID-19.

Освен това Германия ще се откаже от въглищата до 2030 г., осем години по-рано от планираното досега.

Социалдемократите, Зелените и либералната СвДП се стремят да "ускорят поетапното премахване на въглищата до 2030 г. в идеалния случай и да оставят зад себе си технологията на двигателите с вътрешно горене", пише в коалиционното споразумение, като се добавя, че те ще се стремят и към въглеродна неутралност до 2045 г.

Лидерът на Зелените Аналена Баербок ще стане министър на външните работи, а съпредседателят на партията Роберт Хабек ще е вицеканцлер. Кристиан Линднер, който ръководи СвДП, ще бъде министър на финансите. Кристин Ламбрехт от СДП ще бъде министър на вътрешните работи. Освен канцлера Олаф Шолц, СДП има още седем министри, на Зелените са отредени пет министерства, а на СвДП - четири.

Сред основните приоритети на новото правителство е борбата с пандемията от коронавируса, тъй като германските болници са претоварени поради нарастващия брой случаи на COVID. Предстоящото германско правителство ще похарчи 1 млрд. евро за бонуси за здравните работници, съобщи Шолц.

Трите партии, които ще съставят следващото германско правителство, планират да легализират употребата на канабис.

"Ще въведем контролирано разпространение на канабис за възрастни с цел консумация в лицензирани магазини", се посочва в коалиционното споразумение. "По този начин ще се контролира качеството, ще се предотврати разпространението на вредни вещества и ще се гарантира защитата на непълнолетните."