Още за падналия тази нощ военен самолет

Изтребител „МиГ-29” е паднал в морето край Шабла по време на военните учения „Шабла 2021”. Самолетът е изчезнал от радарите в 00.45ч.тази нощ. Информацията е на Министерство на отбраната.

"Почти със 100% сигурност машината е паднала в Черно море”, каза военният министър Героги Панайотов. Според него състоянието на самолета е било добро и е позволявало безроблемната му експлоатация.

„Към 10 часа тази сутрин във водата е била намерена спасителната жилетка на пилота на падналия самолет”, съобщи още министър Панайотов. Той добави, че въпреки малките шансове пилотът да бъде намерен жив, спасителната акция продължава.

Образувано е досъдебно производство за изясняване на обстроятелствата - каза полковник Христо Тинев от Военната окръжна прокуратура.

По информация на БНР е ясен периметърът на мястото, където самолетът е паднал. За радиото командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2029-30 година. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“.

Президентът Румен Радев призова за сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента. „Всички налични сили и средства са мобилизирани в операцията по търсене и спасяване, но какво точно се е случило, ще има ясен отговор, когато се издири т.нар черна кутия”, каза Румен Радев.

Президентът заяви, че най-важното в момента е съдбата на пилота. Радев посочи, че го познава като прекрасен човек и много добър професионалист и очаква в най-скоро време да има резултат от операцията по търсене и спасяване.