Бетина Жотева: Остава проблемът с финансирането на БНТ и БНР

Готвим новия Закон за медиите , който въобще не е готов- каза Бетина Жотева ,председател на СЕМ -

В момента сме на етапа - финансиране . "Презумпцията за независимост на БНТ и БНР няма да се получи и с този закон, що се отнася до финанси. Остават на бюджет.

Идеята субсидията на тези медии да бъде процент от БВП няма да се получи , въпреки че е много работеща!

От министерството на финансите казват непрекъснато- "Това не може да се получи! Това противоречи на Закона за публичните финанси!".

Остава проблемът с дълговете на БНТ . Медията дължи 22 млн за ефирно разпространение /на мултиплексите / и 40 млн.за други неща до края на годината. Проблемът с цифровизацията на телевизиите е много голям. От идеята на мултипрексите да се качат всички телевизии , останаха само 5- трите канала на БНТ, бТВ и Нова . Скоро се отказа от тази услуга и България он ер, които казаха че го правят временно- обяви Бетина Жотева.

Преди 2 години беше решено да има регистър на медиите и собствениците. Не мога да кажа къде е този регистър.

В Европа вече има Отдел за борба с дезинформацията и който се интересува може да отвори тяхната страница и да види на дневна база какви са темите, за които има фалшиви новини. У нас няма такова нещо.

Ние в СЕМ очакваме повече правомощия за наблюдение на аудиовизуално онлайн съдържание , както е написано в новата европейска директива. "Глупаво и манипулативно е появилото се твърдение, че СЕМ ще цензурира и контролира сайтове".

Няма да затваряме сайтове, нито ще цензурираме написан текст. Всеки може да си плюе колкото си иска, където иска. Изразявам скептицизъм за методиката, по която България е на 111 място по свобода на медиите- каза още председателят на СЕМ за БНТ.