Готвим се от 1 юли да стартира туристическия сезон

Планираме от 15 юни да започне подготовката, и от първи юли да стартира активен летен сезон- обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг в НС. Тя е поискала на среща на министрите на туризма на ЕС общи правила за възстановяване на сектора след края на пандемията от COVID-19.

„Искам да подчертая тежката и безпрецедентна криза в която се намира туристическия сектор в целия свят”, каза Ангелкова. Тя призова всички „да изберем България за късната си лятна почивка това лято”.

Важно в момента, особено за нас като държава, в която туризмът заема 12% от БВП и ангажира 11% от заетите е да обединим усилията си като правителство, местни власти и бизнес, за да отстояваме своите интереси с оглед максимално бързо възстановяване след кризата.

Ангелкова е предложила да се създаде Европейски компенсационен фонд , който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем масовите фалити в сектора.

На срещата на министрите на туризма в ЕС беше огласено създаването на Възстановителен план за излиане от кризата с вируса. Всеки един от нас – министрите на туризма, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място. Обединихме около цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма-каза още Ангелкова.