Откриха най-скъпото световно по футбол в Катар

От днес СВЕТЪТ ОТНОВО Е ФУТБОЛ!

Със стилна и скъпа церемония бе открито 22-ото Световно първенство по футбол в Катар.

Актьорът Морган Фрийман бе главно действащо лице на церемонията със запомнящ се етюд с катарско момче в неравностойно положение.

"Заедно можем да изпратим призив към целия свят да се присъедини към нас! Независимо от всичките ни различия, може да не разбираме всяка дума, душите ни усещат емоциите, които ни свързват", каза Морган Фрийман пред 60-те хиляди зрители на стадион Ал Бейт в Доха.

Организаторите направиха кратка ретроспекция на предишните световни първенства с парад на талисманите и изпълнение на някои от популярните химни на изминалите Мондиали.

От музикална гледна точка кулминацията на церемонията бе изпълнението на корейската сензация Джънкук от кей поп бандата BTS, който изпълни песента "Мечтатели" в компанията на катарския певец Фахад Ал Кубаиси, пише БТА.

Световното първенство бе открито с кратка реч на Емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

"От името на Катар ви приветствам с добре дошли на световното първенство. Работихме всеотдайно и неуморно, за да осъществим един от най-успешните турнир. Инвестирали сме толкова много, за да направим добро за цялата човешка раса. В следващите дни ще се радваме на един футболен фестивал. Различни хора ще се съберат заедно да изживеят емоциите. Да забравим различията си и да отпразнуваме този празник заедно. Добре дошли в Катар!", каза шейх Хамад Ал Тани.

За първи път в историята Световното първенство по футбол ще се проведе в страна от Близкия Изток.

Вече 12 години спорният избор на Катар за домакин на Мондиал 2022 е обвит в скандали, като се започне с твърденията за корупция във ФИФА при гласуването за арабската страна, премине се през мнението, че Катар е неподходяща страна за домакинство на Световно първенство, до безпрецедентното преместване на Мондиала за зимата, поради което всички водещи първенства и турнири ще бъдат прекъснати за повече от месец.

Според информации над 15 000 работници мигранти са загинали при строежа на стадионите и съпътстващата инфраструктура. Към това трябва да прибавим и обвиненията за нарушаването на човешките права в емирството и приетата в последния момент забрана да се продава бира около и на стадионите в Катар по време на мачовете.

В последните години най-пламенен защитник на избора на Катар за домакин на Мондиала е самият президент на ФИФА Джани Инфантино.

ОТ ДНЕС СВЕТЪТ Е ФУТБОЛ

В следващите 29 дни ще се изиграят общо 64 мача, преди да бъде определен новият световен шампион по футбол. Заради по-сгъстената програма груповата фаза на турнира ще се проведе в едва 13 дни, като в 11 от тях ще има по четири мача.

Безспорно голямото дерби в групите е Испания - Германия. Световните шампиони от 2010 и 2014 ще премерят сили на 27 ноември от 21:00 часа. Ден по-рано ще има още един сблъсък между два много силни европейски отбора - световният шампион Франция се изправя срещу полуфиналиста от Евро 2020 Дания. Този мач ще се играе на 26 ноември от 18:00 часа.

Мачовете от Мондиал 2022 ще се проведат на осем стадиона, като седем от тях бяха построени специално за Мондиал.

Официалният талисман на първенството в Катар е забавният и любопитен Ла'ееб, който представлява левитираща куфия (традиционна памучна кърпа за глава). Ла'ееб е арабска дума и означава спортист.

Бразилия е фаворит на букмейкърите за нов световен шампион 2022-ра.

Веднаха след церемонията беше и първият мач - между домакините от Катар и Еквадор. Домакините загубиха с 2:0.