Играта на котка и мишка продължава

Пак засилват проверкитие на КПП-та по празниците.

За предстоящите три почивни дни остават в сила ограниченията за влизане и излизане в областните градове .

Основанията са полагане на труд, здравословни причини, грижи за близък или завръщане на постоянен и настоящ адрес.

За София мерките ще са по-строги за преминаванет през КПП-тата .Това стана ясно на брифинг на началниците на отделите "Охранителна полиция" и "Пътна полиция" .

Над 55 хил. проверки са извършени на декларациите, които гражданите дават при преминаване на КПП-тата при областните градове, съобщи Методиев. При над 3400 има несъответсвия. В голямата част от случаите пътуващите са излъгали, че отиват на работа. Установени са 466, които изобщо нямат трудов договор. Методиев обясни, че се правят масови проверки, а през последните дни на КПП-тата около София е имало и служители на "Инспекция по труда", които помагали на полицията.

Близо 15 хил. акта за неносене на маски са написали от МВР от обявяването на извънредното положение на 13 март. Това е най-честото нарушение, констаирано от полицията през последния месец и половина.

Много велосипедисти се опитват да бягат от проверки на КПП-тата, заяви зам.-началникът на пътната полиция в София Любомир Костадинов. Според него велосипедистите се опитвали да се крият покрай тировете и да заобикалят пунктовете през поляни. Някои „хитруват“ с обяснението, че в заповедта на здравния министър се забранява движението на МПС-та. Според полицията обаче и хората с колела подлежат на проверка и са задължени да оставят декларации. От МВР обясниха, хора, пътуващи без основателна причина, ще бъдат връщани.

По празниците ще има засилени проверки за употребили алкохол и наркотични вещества зад волана.

Специални екипи ще работят, за да спрат гонките с мотори, които се организирали по булевардите в София, каза Костадинов.