Последно-Парите за България от спасителния еврофонд-над 9 млрд. евро

Различни данни за парите, които ще получи България от Европейския фонд за възстановяване на икономиките от Ковид-19 се появиха от вчера. Министърът на икономиката Караниколов обяви сумата- 15млрд евро в студиото на бТВ.

България може да получи около 12 млрд. евро от възстановителния фонд на Европейската комисия. 9,2 млрд. от тях под формата на грантове, а 3,1 млрд. - като заеми, съобщиха RTE и ДПА.

Европейската комисия предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от Ковид-19, съобщи обаче БТА. От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро, а на заемите е 3,151 млрд. евро.

Комисията вчера предложи фондът да разполага със 750 млрд. евро до 2027 година. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за цифровизация.

ЕК засега не дава точен отговор как 750-те милиарда евро ще бъдат разпределени между държавите, това ще е обект на преговори. За целия ЕС Урсула фон дер Лайен предлага 500 млрд. евро ще бъдат раздадени под формата на грантове, а 250 млрд. - като заеми.

Планът бе посрещнат с одобрение от повечето лидери. Съгласие обаче трябва да бъде постигнато в Съвета на ЕС, където Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция са против раздаването на грантове, за да не поема Съюзът общ дълг.

Европейската комисия очаква от държавите членки до октомври да представят първите си национални планове как ще бъдат инвестирани парите, информира БНТ. Плановете ще бъдат оценявани поотделно от Брюксел, като ще се взимат под внимание икономическото състояние и нивото на безработицата.