Париж потъна в боклуци

Барикади от чували с боклуци се издигат в Париж, Нант, Рен и други френски градове.

Девети ден продължава стачката на служителите, работещи в чистотата в Париж, а теглото на несъбрания боклук надхвърли 7000 тона. Растящите купища с чували смет са особено неприятна гледка пред парижките ресторанти, които въпреки това не затварят. Положението все повече тревожи санитарните власти и парижаните, които се оплакват от зловония и плъхове.

Туристите, дошли в Париж, за да се насладят на прелестите на града, се сблъскват с необичайния спектакъл - камари от боклук около прочутите туристически обекти, предаде Франс прес.

Така вместо да снимат Айфеловата кула, катедралата Нотр дам или Триумфалната арка, туристите снимат камарите от отпадъци, а някои от по-смелите от тях си правят селфи на фона им.

Правителството на Макрон обвини в несправяне със ситуацията кмета на Париж, социалистката Ан Идалго, която подкрепя протестите. Вътрешният министър Жерар Дарманен настоя за принудително връщане на работа на служителите по чистотата.

Сметосъбирачите са яростни противници на пенсионната реформата, която предвижда и за тях увеличаване с две години на възрастта на пенсиониране. Стачката в транспорта и многолюдните улични протести в цялата страна продължават. Най-спорният член 7 от законопроекта - за увеличаването на възрастта на пенсиониране от 62 на 64 години, днес беше одобрен от комисия в двете камари на парламента.