Нови протести срещу пенсионната реформа във Франция

В съботната вечер противниците на пенсионната реформа във Франция организираха пореден протест в Париж и на други места в страната, предадоха световните агенции.

Над 4000 души се събраха в Париж на площад "Италия", след като властите забраниха протестите на площад "Конкорд".

Отново се стигна до сблъсъци с полицита, след като демонстрантите започнаха да палят контейнери за смет. Протестиращите скандираха "Макрон, подай си оставката!" и "Макрон ще те разгромим, ние ще победим". Задържани са 81 души. Обстановката се нормализира около 22,30 ч. местно време.

По-рано през деня студенти и активисти от протестното движение "Постоянна революция" нахлуха в търговския център "Форум на халите" в Париж и започнаха да скандират за всеобща стачка.

Протести имаше и в Тулон, Монпелие, Нант, Марсилия, Компиен, Брест.

Нова всеобща мобилизация във Франция срещу пенсионната реформа ще има на 23 март, предава БТА.

По улиците на Париж продължава да се трупат камари с отпадъци, след като служителите по чистота се присъединиха към протестните действия. Вече има около 10 000 несъбрани отпадъци.

Продължават и стачните действия във френските рафинерии. Най-голямата рафинерия в страната, намираща се в Нормандия, е започнала да спира изцяло работа. Транспортният отрасъл също е засегнат от стачните действия.