Парламентът отпусна пенсии на 107 естрадни звезди

Парламентът отпусна пожизнени пенсии на 107 български естрадни изпълнители. Всички те са работили на щат към Държавно обединение "Музика", чийто архив изгорял при пожар и документите им за трудов стаж липсват.

Така 34 години след промените у нас, по 500 лева ще получават Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Георги Христов, Маргарита Хранова, Благовест и Светослав Аргирови и редица други. Още 26 естрадни звезди ще получават по 350 лева.

Предложението е внесено от ГЕРБ в парламента и е подписано от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обясни: "Проблемът е, че архивът до 1990-та година, част от него се губи, и тези хора не могат да докажат различни години стаж за всеки един от тях. През 2021-ва година беше създаден такъв списък, но с критерии, които бяха доста според мен, недобре направени - кой е спечелил "Златният орфей", кой е спечелил "Мелодия на годината". По този начин не беше решен този проблем. С настоящето решение се предвижда държавните парични награди да се отпускат за особени заслуги към държавата и нацията. Така решаваме проблема".

"Заради достойнството на тези хора е много важно да се каже, че това не е награда за тях. Това не е някакво подаяние. Това е тяхно право и те си го заслужават така, както всеки друг български гражданин, който се е осигурявал", каза депутатът от ПП-ДБ Христо Петров /Ицо Хазарта/