Депутатите приеха текстовете за служебния премиер

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за БНБ. Според тях назначеният за служебен министър-председател ще може да прекъсва пълномощията си за периода, в който е назначен за служебен премиер.

Те бяха приети със 144 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Ръководителите на ББНБ, омбудсманът и заместникът му, председателят на Сметната палата и неговите заместници няма да излизат в неплатен отпуск, за да поемат поста "служебен премиер", а ще прекъсват временно правомощията си.

Така Димитър Главчев ще може да възложи пълномощията си на свой заместник, за да поеме ръководния пост в изпълнителната власт до избор на редовен кабинет. В приетите поправки изрично се посочва, че след преключването на мандата,назначеният за служебен премиер ще се върне на поста, за който е избран.

Опозицията оспори предложените измения. Според Петър Петров от "Възраждане" новите поправки създават противоречия, тъй като "не може да се прекъсват временно пълномощия на изборни длъжности".

Според Петров има противоречие и избора на Димитър Главчев. "Той ще стане служебен министър-председател, ще организира изборите, и след това, когато се върне отново обратно, трябва да одитира тези избори, тоест, той ще прави одит сам на себе си".

"Възраждане" и БСП предварително заявиха, че няма да подкрепят нито едно предложение нито на вносителите, нито на "Има такъв народ".