След четири часа скандали приеха само името на законопроекта за ИК

Депутатите приеха само наименованието "Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс" след четири часа спорове и обиди. Това заглавие на законопроекта бе прието със 123 гласа "за", против - 36 и нула въздържали се.

Дебатите и детайлите останаха за утре.

По време на заседанието се чуха много обвинения в корупция, задкулисие, статукво и невежество. Още в самото начало ПП се опитаха да осуетят разглеждането на ИК, после правиха няколко пъти предложения за отлагане, но без успех.

Лидерът на БСП разказа за среща в кабинета на предишния премиер Кирил Петков, в която участие взел и тогавашният министър на Електронното управление Божидар Божанов, сега депутат от ДБ.

"Попитах директно господин Божанов, защото той разбира, безспорно е професионалист: има ли теоретична възможност да се манипулират машините и отговорът беше "да" и господин Петков му възложи да поиска от ЦИК кодовете за достъп, за да проверим какво става и тогава нямаше истерия за позицията на БСП".

В хода на дебата академик Николай Денков, депутат от "Продължаваме Промяната", призова народните представители да нарекат закона с "неговото истинско име" - "закон, даващ възможност за контрол върху гласа на избирателите". Денков посочи, че става дума за партийните централи, които са внесли тези предложения - за премахването на електронните памети, предложението, свързано с отказа да се направи запис в съответните изборни зали, отказът да се приемат преброителните центрове, с цел да се избегнат проблемите в малките изборни секции, както и желанието да се подпечатват машинните разписки, които, по думите на Денков, вносителите били превърнали в "хартиени бюлетини насила". Той посочи, че така всеки, който ги подпечатва, ще може да види как е гласувал човекът на съответната машина.

Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС, увери, че ще оттеглят предложенията си, свързани с район "Чужбина". Тя каза, че при гласуването ще подкрепят сега действащите положения в Изборния кодекс необходимите заявления за разкриване на изборните секции да останат 40, вместо предлаганите сто, остава и Общественият съвет към ЦИК.

Радостин Василев от "Продължаваме Промяната" посочи, че съществото на спора е дали да оттеглят предложенията за хартиената бюлетина.

Александър Николов от "Български възход" коментира връщането към смесеното гласуване като отбеляза, че в обществото няма консенсус по този въпрос. Той попита защо сега е толкова наложително да се променя ИК. На избори ли отиваме, колеги, обърна се Николов към депутатите. Ако това е така, това означава че този парламент е "мъртвороден" и няма право да променя изборните правила,

Мартин Димитров от ДБ заяви, че машинното гласуване е изключителен успех. Хората могат да разчитат дебата в залата като желание за връщане на старите практики, предупреди той.

В крайна сметка резултатът е, че беше прието само заглавието на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Работата по кодекса тепърва започва.