Фандъкова: София няма да остане без парно

"Топлофикация София" предоставя отопление на около един милион души и тази услуга няма алтернатива. Затова изключително важно е, че заплахите, които чухме от предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред, каза столичният кмет Фанъкова за Нова тв.

Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на количества газ, каза Йорданка Фандъкова.

Чух от министъра доста успокояващи перспективи за наличието на количества газ, остава голямото предизвикателство за цената, която от тази седмица е близо 300 лв. за мегаватчас. Всички ние сме притеснени, защото както за гражданите, така и за бизнеса това са непосилни цени, коментира Фандъкова.

"Топлофикация София" купува газа на същата цена, в същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газа от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегаватчас. Това е непрекъснато трупане на нови задължения, обясни Фандъкова.

Очакваме само за месец август от тези разлики между цените, на които купува и продава „Топлофикация“, да натрупа нови 52 млн. лв. задължения, каза столичният кмет. По думите ѝ това са неразплатени сметки към „Булгаргаз“ . Фандъкова подчерта, че трябва да се търси общо решение.

Топлофикация София“ би могла да работи на мазут, но това може да е временно решение и за много кризисна ситуация, каза Фандъкова.

Спроед нея абонатите повече не могат да се натоварват с покачване цените на парното, тъй като то вече е с увеличена цена от 1 юли.