НС прие окончателно актуализацията на бюджета

Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета, в която са заложени компенсациите за бизнеса, за работещите родители и за тавана на държавния дълг.

Изненадващо заседанието завърши със съгласие и ръкопляскания.

Държавният дълг се увеличава от 7.3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв., прие се отстъпка от 25 стотинки на литър бензин за физическите лица. Депутатите приеха да има компенсация на цените на тока за небитови потребители, в размер на 100% от разликата, вместо 80% досега, при 250 лева минимална цена, която бизнесът ще плаща.

В актуализацията се предвижда родителите да имат право на по-големи данъчни облекчения за доходите си, като в семейство с едно дете са 600 лева, с две деца - 1 200 лева и с три деца - 1 800 лева.

Очакването е дефицитът да остане в рамките преди актуализацията, а именно 4,1%.

Актуализацията е изчислена при очаквана годишна инфлация от 11,9% и ръст на БВП от 2,9%.

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар. COVID добавки от 60 лв.,

Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 467 лв. - с включените 60 лева. Максималната пенсия става 2000 лева.

В резултат на промените се очаква през юли средната пенсия да нарасне до 666 лв.

Социалната пенсия за старост става 247 лв. Промяната ще доведе до нарастване с над 45% на пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания, които получават социална пенсия за инвалидност. По закон нейния размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

За хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 100% с определена чужда помощ социалната пенсия за инвалидност ще се увеличи от 272 лв. на 395,20 лв.

Националният осигурителен институт ще направи всичко възможно пенсионерите да получат увеличението на пенсиите си между 7 и 20 юли, когато е обичайният период за тяхното изплащане. Ако това не се случи, всички пенсионери ще бъдат компенсирани по-късно през юли или през август и разликата до по-високия размер ще им бъде изплатена, каза през тази седмица министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Би следвало увеличените пенсии да бъдат изплатени в началото на юли, посочи вчера пред журналисти в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев, след като парламентът гласува окончателно актуализирания държавен бюджет.