Кметове от Гърция искат отваряне на пунктовете с България

22 кмета от Северна Гърция , с протестна петиция, поискаха незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България. Те са подписали искането след извънреднот заседание на кметовете от този гръцки район.

"Отворете незабавно всички гранични пунктове с България", се посочва в официално обръщение към гръцкото правителство, публикувано днес в медиите.

"Не виждаме логика в решението да оставите отворен само граничния пункт "Кулата - Промахон", се посочва в протестното писмо на кметовете.

Официалното обяснение на властите е, че не могат да се осигурят екипи, които да проверяват влизащите туристи на всички пунктове.

"Това противоречи на всякаква логика", единодушни са от местната власт в Северна Гърция. В искането се настоява незабавна реакция на всички министри, свързани с това решение и спешна намеса на всички депутати от областта.

Затварянето на граничните пунктове с България предизвика спиране на туристопотока в тази част на страната и поставя на изпитание хиляди гърци, работещи в туризма, оплакват се пред медиите хотелиерите.

За последното денонощие 36 нови случая на заразени с вируса са регистрирани на "Кулата - Промахон".

От тях 20 са на сръбски граждани и още 16 на хора от други националности, преминали през пункта.