Днес е единственият петък 13-и за 2022г.

Днес е единственият петък 13-и за 2022 година.

Датата и съвпадението с деня петък се свързва с лош късмет. Милиони суеверни хора избягват срещите с черни котки, стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта.

Някои хора отказват да шофират или да се качват на самолет.

Всяка календарна година има поне един петък 13-и. За последен път денят и датата съвпаднаха веднъж миналата година. Следващият "самотен" петък 13-и ще бъде през юни 2025 г. През следващите две години ни очакват по два петъка 13-и - през януари и октомври 2023 г. и септември и декември 2024 г.

В някои години за ужас на суеверните има три петъка 13-и. За последен път подобно съвпадение беше наблюдавано през 2015 г.

Не е ясно кога и защо петък 13-и е свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска - 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден - петък.

Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-ия етаж, а летищата - 13-и изход.

На тази дата се очаква краят на света. Според някои прогнози в петък 13-и през 2029 г. астероидът 99942 Апофис с диаметър 320 метра ще премине опасно близо край Земята. Според учени от НАСА той е достатъчно голям, за да оцелее при преминаването през земната атмосфера. Ако падне на суша, астероидът може да опустоши регион с размерите на Тексас. Ако падне в океана, може да предизвика повсеместни вълни цунами.

В петък 13-и е роден режисьорът на психологически трилъри Алфред Хичкок . Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 г.

Психолози установяват, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет.

Според статистика, една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък 13-и.