Петков: Ще има компенсации, но след анализ

Сформирана е работна група, която да обсъди компенсации за общините, училищата, болниците, детски градини, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

"Докато не изчистим тези обществени поръчки, не може да говорим, че общините просто нямат пари за осветление. Да, може да има и такива общини, но ще изискаме точните детайли, точно за какви пари става дума, защото както всички знаем, осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да отделим политическия пиар, с който ни заливат от сутрин до вечер, с реалните нужди и реалната нужда от помощ", каза премиерът.

Фактурите за ток на бизнеса през февруари ще включат компенсациите за декември и за януари и ще бъдат значително по-ниски, обяви Кирил Петков.

Днес правителството одобри Бюджет 2022 и ще го внесе за гласуване в парламента, обяви още премиерът Кирил Петков. По думите му кабинетът е одобрил "бюджет на растежа", тъй като над осем милиарда лева ще бъдат осигурени за капиталови инвестиции.

Изключително важни са и инвестициите в човешки ресурс, допълни Петков:

За първи път ще имаме безплатни детски градини, започвайки от април, и безплатни ясли. Възнагражденията на учителите да бъдат 125% от средната работна заплата, ще инвестираме в социална политика също. Няма да има пенсионер следващата година под линията на бедност".

Премиерът обясни уволнението на ръководството на "Булгаргаз" с мотив, че част от взетите решения рефлектират върху високите цени на газа. Той обяви, че се води разследване какъв процент от синьото гориво от „Газпром“ и от азерския газ формират цените.

Това, което ще видите в следващите няколко дни, ще бъдат допълнителни разяснения, повдигане на обвинения и разясняване на ситуацията. И колкото и студиа да бъдат обикаляни, фактите говорят - избран е бил скъпият доставчик".

Ако някой си мисли, че ще взема грешни решения срещу националната сигурност и едновременно с това да ощетява потребителите, това време свърши, каза още Кирил Петков. Уволнението на управлението на „Булгаргаз“ е функция на това, че ние вярваме и Министерството на енергетиката вярва, че хората там не са си изпълнявали задачите по правилния начин, посочи още премиерът.

Кирил Петков коментира темата Македония.

Върху България не се оказва натиск за прогрес в отношенията с Република Северна Македония, увери премиерът Кирил Петков.

Той за пореден път изтъкна, че страната е изградила нов подход във воденето на преговорите със Скопие.

"Скоростта, с която се движим, е функция само и единствено на резултатите. Засега заложихме цели. Колкото бързо тези цели се постигнат, това ще бъде скоростта, с която ще се движим там. И никой отникъде не може да ни сложи натиск за това нещо. Едновременно с това приоритизираме добросъседството като основна цел в тези отношения".