България приема краткото име Северна Македония

България приема официално да използва името Северна Македония. Изпратена е нота до ООН с това съдържание - обявиха премиерите на двете страни - Димитър Ковачевски и Кирил Петков, след разговорите днес в Скопие.

„България приема да използва краткото име Северна Македония, също както дългото име Република Северна Македония“, заяви Димитър Ковачевски след разговорите.

Във вербалната нота до ООН е записано, че „изрично се потвърждава, че двете имена са еднакво валидни и затова се потвърждава и отсъствието на каквото и да е последица върху териториалната цялост на България“.

„И се радвам да мога спокойно да кажа Северна Македония“, каза Кирил Петков.

Това беше едно от ключовите искания на България още след смяната на името на югозападната ни съседка след референдума през 2018 г.

Така пътната карта за уреждане на двустранните спорове, известна като 5 плюс едно, вече е 4 плюс едно.

И за още нещо се договориха двамата премиери - полетите от София до Скопие.

„До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща“, каза Кирил Петков.

На 25 януари на междуправителствено заседание в София ще бъдат създадени 5-те работни групи – по икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. Те ще заседават всяка седмица.

„Въпросите, по които има неизяснени въпроси, на тях ще им дадем и по-дълъг срок нещо да се случи… Надявам се, че това, което всяка една от страните се надява да се случи накрая, ще го имаме като резултат в най-скоро време“.

Всеки месец някакъв резултат обеща Кирил Петков. И двамата премиери избегнаха спорните двустранни въпроси, като македонското тълкуване на историята ни и претенциите към историческите и литературните ни личности.

Македонският премиер не коментира и искането на България в македонската Конституция да бъдат записани и българите като другите народи.