ПЕТРОВДЕН Е

Почитаме паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел.

Църквата нарича Петър и Павел първовърховни , първопрестолници и вселенски учители заради разпространението на Божието слово. Петър е един от любимите ученици на Исус и негов верен следовник. По време на съда Петър се отрича от него три пъти, но после се разкайва искрено и получава опрощение от Божия син.

Павел първоначално изповядва юдейската религия, името му е Савел и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск, където трябвало да арестува християни, той съзрял силна светлина, от която ослепял. Три дни по-късно един от християните, когото той трябвало да задържи, се помолил за зрението му и той прогледнал. След това Савел се покръстил, сменил името си на Павел и започнал да проповядва вярата на Спасителя .

Празникът има запазено място и в народния календар. Във фолклорната традиция св. Петър е приеман за ключаря на райските порти. Смята се, че празненствата на Петровден служат за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. Традицията е да се заколи жертвено животно в чест на светците - обикновено петел.

Обичаите повеляват рано сутрин жените да носят колак и ранни ябълки петровки, които свещеникът освещава за здраве.

Повече от 300 000 българи празнуват имен ден днес - Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.