Петър Стоянов: Политиците у нас да спрат с враждебния тон към Северна Македония

Този предизвикателен и вражебен тон на политиците у нас към Северна Македония позволява там да се създаде една нация, която настина ще ни мрази каза президентът Петър Стоянов за бТВ.

„Разбира се, България никога няма да обяви война на Македония. Това е лудост, но този предизвикателен и враждебен тон позволява на запад от нас да се създаде една нация от хора, които искрено ще започна да ни мразят. Ако трябва да се направи паралел, това е паралел и това е предупреждението, което аз отправям“, допълни президент на България в периода 1997-2002г.

Той коментира и войната в Украйна.

"Изкушавам да кажа нещо, което пак няма да прозвучи лицеприятно за много нашенски политици. Това, което се случва в Украйна, ни дава един много ясен пример. Войната в Украйна беше акт, който подпечата идеята за украинско национално самосъзнание. Казано по-просто, ако Украйна дотогава нямаха съзнанието, че са украинци, отделна нация, след тази война, повярвайте ми, те вече получиха това съзнание.

„Нашият дебат с Русия напусна рационалното русло и минава в едно чисто емоционално русло - "за" ли сме или против Русия, обичам или не обичам Русия. Това е абсолютно безплоден и глупав дебат. Можеш да обичаш Русия и всички ние си обичаме Русия, в момента сме изправени обаче през политически избори“, заяви Петър Стоянов.

Според него „малко повече категоричност“ в нашите отношения с Москва няма да навреди, а дори ще помогне.

„Нашият български интерес трябва да бъде отстояван и колкото сме по-категорични, толкова по-малко двусмислени ще бъдат нашите отношения с Русия“, смята той.

Според Стоянов две визии доминират в международните отношения – "устойчив мир в света чрез разпространение на демокрацията. Другата концепция е за сфери на влияние“, отбеляза Стоянов. Според него България трябва да подкрепя първия подход в международните отношения."

Кисинджър не е бил разбран, когато е препоръчал Украйна да направи териториални отстъпки, за да сложи край на войната с Русия, каза президентът Стоянов. Според него основното в думите на бившия амеракински държавен секретар е опасността от продължаването на войната.