Пилотът Валентин Терзиев е загинал

Майор Валентин Терзиев, пилотът на падналия в Черно море МиГ-29, е загинал. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Въпреки това операцията ще продължи до откриването на останките на самолета и черната му кутия.

При издирвателната операция се установи, че майор Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия, уточняват от военното министерство.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

П-рано през деня беше съобщено, че е намерени биологичен материал сред останки от падналия край Шабла МиГ-29. В операцията по издирването се включиха и морски фирми, както и Институтът по океанология.