Почина Хенри Кисинджър

Един от най-влиятелните политици на нашето време - Хенри Кисинджър, почина снощи на 100-годишна възраст. Според изявление на неговата компания за геополитически консултации Кисинджър е починал в дома си в Кънектикът.

Той беше съветник по националната сигурност и държавен секретар 8 години, при двама президенти - Никсън и Форд. Носител е на Нобелова награда за мир,

Кисинджър участваше в срещи в Белия дом, публикува книга за стиловете на лидерство, даде показания пред сенатска комисия за ядрената заплаха от Северна Корея. През юли 2023 г. направи изненадващо посещение в Пекин, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин.

През 70-те години с неговото активно участие се стигна до отварянето на дипломатическите отношения между САЩ и Китай, до знаковите американско-съветски разговори за контрола над въоръженията, со разширяването на връзките между Израел и арабските държави, до Парижките мирни споразумения със Северен Виетнам.

Той е критикуван аради подкрепа му за диктатури, особено в Латинска Америка. Наследникът на Никсън, президентът Форд нарича Кисинджър "супер държавен секретар", но и отбелязва неговите припряност и самоувереност, които критиците му наричат параноя и егоизъм.

Хайнц Алфред Кисинджър е роден във Фюрт, Германия на 27 май 1923 г. Емигрира в САЩ заедно със семейството си през 1938 г. преди кампанията на нацистите за изтребление на евреите. След като променя името си на Хенри, Кисинджър придобива американско гражданство през 1943 г., служи в армията в Европа през Втората световна война и е приет в Харвардския университет със стипендия. Получава магистърска степен през 1952 г. и докторска през 1954 година. През следващите 17 години той е преподавател в Харвард.