Почина Христо Явашев - Кристо

Почина световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо. Той е издъхнал на 84 години в дома си в Ню Йорк.

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше", написаха сътрудниците му във фейсбук.

Изкуството на Кристо и Жан-Клод събираше хората в съпреживявания по цялото земно кълбо и тяхната работа живее в сърцата ни и в паметта ни. Кристо и Жан-Клод винаги са пояснявали, че изкуството им ще бъде продължено и след смъртта им. Според желанието на Кристо проектът за опаковането на Триумфалната арка в Париж ще може да бъде видян от 18 септември до 3 октомври 2021 г.-става ясно от съобщението .

Кристо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г. и първо отива в Прага, а после във Виена, откъдето се мести в Женева. През 1958 г. отива в Париж, където среща Жан-Клод. Тя става не само негова съпруга, но и партньор в монументалните му работи. Тя си отиде на 18 ноември 2009 г.

През 2017 г. в интервю за "Ди Цайт" Кристо казва: "През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме". В това интервя той споделя, че докато е бил при роднини в Прага , на 21 години е решил "никога повече няма да се върна в тъпата България". Но той не мразеше България и българите, а репресивната система на компартията- пише "Дневник".

Кристо живя в Ню Йорк 56 години.Той се прослави заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Последният реализиран проект на Кристо е Плаващите кейове на езеро Изео в Италия.