Почина 42-годишен лекар от COVID-19

Почина 42-годишен спешен медик, лекувал пациети с COVID-19. Това съобщиха от Национална асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

.Candle on Black Background


Д-р Юлиян Стамов се е заразил от инфектиран при най-рискованата за заразяване процедура, а именно – кардиопулмоналната ресусцитация (процедура, включваща група от мероприятия, които се състоят от два основни компонента – сърдечен масаж и изкуствена вентилация – обдишване и дихателна реанимация).

„За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж, защото угасна за една седмица,

след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си”, написаха от Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в пост във Фейсбук.

„Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката. Отдаде им и най-скъпото - живота си, като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура – КПР на заразен от COVID-19. Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му”, пишат още Асоциацията.