Почина синът на Хрушчов с огнестрелна рана в главата

Причината за смъртта на Сергей Хрушчов - син на покойния бивш съветски лидер от периода на студената война Никита Хрушчов, е огнестрелна рана в главата, съобщи снощи говорител на съдебномедицинската служба на американския щат Роуд Айлънд, цитиран от Асошиейтед прес. От местната полиция обаче съобщиха, че няма данни за насилствена смърт.

Той е на 84 г. и е намерен в дома си в Кранстън , щата Роуд Айлънд миналата седмица .Сергей Хрушчов и съпругата му Валентина получиха американско гражданство през 1999 г. "Чувствам се като новороден, започвам нов живот", каза той пред АП, след като положи клетва като гражданин на САЩ. В друго интервю той каза, че се надява, че баща му, който почина през 1971 г., би подкрепил неговото американско гражданство.

Сергей Хрушчов е роден в Москва през 1935 г. Той бе ракетен експерт в Съветския съюз. През 1959 г. съпровождаше баща си при историческото му посещение в САЩ. През 1963 г., когато баща му още беше на власт (до 1964 г.), бе удостоен със звание Герой на социалистическия труд, стана и лауреат на Ленинска награда, припомня ТАСС.

През 1991 г. той и семейството му се преместиха в САЩ, където Сергей Хрушчов започна да чете лекции по периода на Студената война в университета "Браун" в Провидънс, щата Роуд Айлънд.

През 2011 година той беше в България,за да представи първи том от мемоарите на баща си"Хора. Години. Власт."

"Путин възражда Сталинизма"-казва Сергей Хрушчов тогава в интервю за Фрог нюз.

"В Русия е известно, че хората от тайните служби, които дойдоха на власт покрай Путин, възраждат култа към личността. Възраждат култа към Сталин, като се опитват да го представят за велик руски ръководител, който дори се занимавал с реформи. За тази цел, доколкото е възможно, те очернят образа на Никита Хрушчов, който още преди много години посочи последствията от режима на Йосиф Висарионович. Не е тайна, че във ФСБ (руското ФБР) работи голям отдел, който съчинява всички тези истории и който професионално извърта нещата, както му е угодно. За тях е важно да излезе, че не просто Сталин е велик ръководител, но и когато страната се ръководи чрез тайните служби, то тя е в разцвет. Те смятат, че сега, когато са на власт, трябва да го реабилитират", казва Сергей Хрушчов.