Ужас от ново бедствие в Карловско

Хората в карловските села Каравелово и Богдан, които бяха наводнени през есента на миналата година, живеят в ужас, че бедствието от края на миналата година, ще се случи отново.

Проверявах няколко пъти през нощта нивото на реката, разказва един от живеещите в с.Богдан.

Вчера нивото беше на сантиметри от критичното. Днес вече то е спаднало, казват местните власти.

От рано сутринта започна разчистване на тинята от деретата на реките. Вчера в двете села бе обявено частично бедствено положение заради застрашителното покачване на нивото на река Стряма от обилните дъждове и снеговалежи. Следи се нивото на водата и в село Слатина.

Няма непосредствена опасност за хората, къщите и дворовете - заяви тази сутрин за медиите кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов.

Той призна, че населението е притеснено от очерталата се нова опасност, тъй като споменът от катастрофалното бедствие през септември е още пресен. Затова е взето решението за частичното бедствено положение, което се обявява превантивно, при опасност от бедствие, уточни кметът. По думите му, ако има нужда, то ще бъде удължено,

В момента дъждът е понамалял, но все още продължава, съобщи кметът на с. Богдан Христо Иванов. Покачващите се води на селската река са свлекли пясък и наноси, които са покачили нивото и вече придобиват опасни обеми.

Над километър е отсечката по коритото на реката в с.Богдан, която трябва да бъде прочистена.

Продължава и подмяната на водопровода за питейна вода. Възстановяването на увредените мостове ще започне през март.

Раздаването на климатиците в с. Богдан ще се извърши през почивните дни и след това. Все още там има хора, които живеят във фургони заради отнесените им домове от наводнението през септември, каза кметът Христо Иванов.

Коритата са с 2,5 метра дълбочина и широчина между 8-9 метра, а в момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено.