Оживление на европейските борси днес

Европейските борси бележат добър растеж през "тънката" търговия в понеделник . Това се обяснява с инвеститорски оптимизъм по отношение на рестартиращата се бизнес активност на стария континент и сигнали за повече стимули за силно засегната от коронавируса икономика на еврозоната- съобщава БНР.

Подкрепа за днешното възходящо движение оказват и слабо подобряващите се бизнес нагласите в Германия през май, след като тя и останалите европейските страни започнаха постепенно да вдигат рестриктивните мерки на фона на последните данни за по-нататъшно забавяне на разпространението на коронавируса в Европа.

Търговия е тънка и неликвидна, тъй като борсата в Лондон не работи заради пролетна банкова ваканция, а фондовите пазари на Уолстрийт ще останат затворени заради официалното честване на Деня на загиналите във войните (Memorial Day) в САЩ.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,92%, задълбочавайки възходящото си движение с 3,6% от миналата работна седмица - най-солиден растеж от седмицата до 9-и април.

Участниците на капиталовите пазари явно акцентират повече върху предприетите от европейските правителства стимулиращи мерки и обещанията за допълни мерки в страни Германия, Франция и Австрия за справяне с негативните икономически последици от коронавирусната пандемия.

Оповестените през миналата седмица протоколи от последното заседание на ЕЦБ също допринасят за тези позитивни нагласи, тъй като показаха, че централните банкери са готови да разширят т.нар. "Спешната пандемична програма за покупки" в размер на 750 милиарда евро още на следващото заседание през юни- коментира БНР.

Всички погледи обаче са насочени към сряда, когато Европейската комисия ще трябва да представи своя план за икономическо възстановяване на ЕС от коронавирусната криза. Франция и Германия предложиха план за 500 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства за най-силното засегнатите от коронавируса държави и сектори, но страни като Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия се противопоставиха на това, настоявайки възстановителният фонд да предоставя заеми, а не грантове.