Не е имало незаконно подслушване

Софийската градска прокуратура прекрати досъдебното производство, образувано по медийни публикации, за незаконно подслушване на представители на политически партии поради липса на доказателства за престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Разследването е било извършено от Националната следствена служба.

По случая е била изискана информация от всички компетентни органи - ДАНС, ГДБОП и Дирекция "Вътрешна сигурност", но не е било установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии.

Проверка, възложена на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства, е установила, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства. Проверка от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР също не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.

Не са били установени и данни за използване на СРС спрямо президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство.

Установено е било, че е имало две искания за прилагане на СРС по две досъдебни производства за разпространение на тютюневи изделия без бандерол и престъпна група за производство на наркотици.

След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са били докладвани в Специализирана прокуратура.