Приключи погребалната церемония на Елизабет Втора

В Уестминстърското абатство в Лондон приключи погребалната церемония на британската кралица Елизабет Втора. След това ковчегът с тленните ѝ останки пристигна пред арката Уелингтън в Хайд парк, откъдето ще бъде превозен с катафалка до двореца Уиндзор.

С тържествена процесия ковчегът бе пренесен тази сутрин от залата Уестминстър, където бе положен 4 дни за поклонение, до Уестминстърското абатство, теглен от 142-ма моряци на оръдейна платформа.


Той бе следван от децата на кралицата, начело с крал Чарлз Трети и синовете на краля - принцовете Уилям и Хари. След това ковчегът бе внесен в абатството, където своите места бяха заели 2 000 гости – държавни глави и правителствени ръководители от цял свят, монарси, висши фигури от политическия живот. Сред тях бе и българският президент Румен Радев.

Погребалната служба продължи около час и завърши с двуминутно мълчание за цяла Великобритания и британския химн, изпят не само от хора, но и от присъстващите.

Ковчегът, натоварен на катафалка, ще бъде превозен до двореца Уиндзор за фактическото погребение на кралицата.Първо ковчегът ще бъде пренесен в църквата "Сейнт Джордж", където ще има нова служба. По-късно само в тесен семеен кръг ковчегът ще бъде спуснат в кралската гробница в църквата.