Великобритания въвежда бустерна ваксинация за детски паралич

Великобритания въвежда бустерна ваксинация за полиомиелит (детски паралич) за деца под 10 годишна възраст след потвърдени данни за разпространение на вируса в Лондон за първи път от 80-те години насам, предаде Ройтерс.

Агенцията за здравеопазване на Обединеното кралство е установила 116 полиовируса в 19 проби в отпадни води през юни. Оттогава нивата на полиовирус и генетичното му разнообразие показват, че предаването става в районите на Лондон, казаха от агенцията днес.

Все още няма потвърдени случаи на заболяването, но за да не се стигне до огнище на зараза, личните лекари ще ваксинират с бустерни дози деца до 10-годишна възраст срещу полиовирус, като вече е обявена и по-широобхватна кампания.

Нивата на имунизация в Лондон варират, но запазват средна стойност под препоръчаните от Световната здравна организация 95 % на ваксинация, което би държало заразата под контрол.

За детския паралич няма лечение, но съществуват ваксини, които спират разпространението на заболяването, което парализира под 1% деца, заразени с вируса.

Миналия месец в САЩ бе открит случай на детски паралич при неваксиниран човек, който е първият такъв случай за десетилетието насам. Агенцията по здравеопазване на Обединеното кралство каза, че случаят е генетично свързан с вируса, открит в Лондон.

Великобритания разширява наблюдението за детски паралич и в други градове, освен в Лондон. Повечето хора там са ваксинирани и рискът от по-широко разпространение остава нисък.