Последно: 9% ДДС за ресторантите и за книгите- обяви Борисов

9% ще е ДДС за ресторантите, искаме и за духовната храна - книгите, също да се намали.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание. По-рано днес след негова среща с представители на ресторантьорския бранш от МС съобщиха, че ДДС ще се намали от 20% до 9% и за храни от първа необходимост. По-късно в уточняваща информация, изпратена от пресцентъра на правителството, основните храни отпаднаха от намалението.

Утре предложението ще се оформи в отделен законопроект, каза Борисов в парламента. Намалението е от 1 януари 2021г.

Ще видим дали като падне ДДС с 11% и цените ще паднат с толкова, каза още премиерът.

В съседните държави - основните ни конкуренти в туристическия бизнес, ДДС беше намалено вече. Аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша да започнат да плащат заплататите и осигуровките на стойността, на коята са, обясни министър-председателят.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов, както и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, са твърдо против намаляване на ДДС, но решението е политическо, за да се помогне на бранша.

"Имам пълно доверие на Владислав Горанов, но той не ми е началник", каза премиерът. "Аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък . Аз имам да споделям с партията. Тя се явява на изборите", посочи още Борисов.

Служителите на първа линия в борбата с коронавируса - полицаи и медицински персонал, ще получат ваучери за почивка в България. Те ще бъдат използвани приоритетно в държавните почивни бази и чак след като се запълнят, в други хотели, съобщи Валери Симеонов.