Николай Николов: Ситуация с пожарите е под контрол

"Ситуацията в Хасково с пожарите е под контрол". Това обяви по време на брифинг тази сутрин директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Той уточни, че вчера пожарникарите са гасили общо 247 пожара. Изгорели са хиляди декари гори и десетки хиляди декари земеделска земя. Продължават да действат 3 огнища - Лесово, Твърдица и Динево.

"Вчера огънят успя да влезе в Недялково. Вследствие на това изгоряха 7 постройки. Към момента обаче няма опасност. Село Лесово се наблюдава по-внимателно, където горят между 5 и 6 декара. Рискът там е да не се засегнат съоръженията по границата", каза още Николов. Той заяви, че се очаква в гасенето да се включи и армията.

В село Лесово, само на няколкостотин метра от границата с Турция, хората са изкарали безсънна нощ. За щастие огънят е спрян далеч от къщите. Но и днес работата на място продължава. Пламъците са минали през площ от над 5000 декара.

В гасенето се включи и военен хеликоптер. А на място работят стотици хора. Остава в сила бедственото положение в четири общини на съседната област Хасково. И днес се очакват проблеми, въпреки че шестте големи пожара от вчера са овладени. Има забрана за почистване на пасища и работа с машини на полето.

Огромните пожари, изпепеляващи хиляди декари почти винаги са причинени от човешка небрежност. Ако бъде установен виновник, глобите са солени, предвидено е и лишаване от свобода. Николов призова хората да бъдат изключително внимателни, за да не се повтори ситуацията от петък.