ПП има готовност да получи мандат от президента за ново правителство

"Продължаваме промяната" е готова да вземе първия мандат за съставяне на правителство и да се опитат да намерят 121 независими депутати за новия кабинет.

Това обявиха Кирил Петков и Асен Василев след края на заседанието парламентарната група на "Продължаваме промяната" късно снощи, след гласувания вот на недоверие.

Ако се опитат да съставят правителство в рамките на този парламент, Кирил Петков и Асен Василев отново ще бъдат кандидати за премиер и вицепремиер.

ПП са готови за нови избори и да ги спечелят, обяви Петков. Те няма да издигат кандидат за председател на НС, тъй като смятат, че няма по-подходяща кандидатура за председател на парламента от Никола Минчев, а не им достигат гласове.

Кирил Петков обяви отново, решение по френско предложение за Северна Македония трябва да бъде взето от НС. Но то може да влезе в пленарната зала, когато бъде изслушана министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска за постигнатото дотук. За може парламентът да вземе информирано решение, каза Петков.

От ГЕРБ заявиха, че няма да се опитват да съставят кабинет, ако получат мандат от президента. Те ще изчакат опита на "Продължаваме промяната" да сформират ново правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че досегашните партньори трябва да направят стъпки за нов кабинет.

"Ами да опитаме. Най-тежкият вариант е избори", каза Нинова. Според нея коалиционното споразумение е необходимо да се актуализира, след излизането на ИТН от коалицията.

Другият партньор в коалицията - съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че ще бъдат обсъдени всички възможности с "Продължаваме промяната", за да се върне страната в състояние на управляемост.

От думи на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов стана ясно, че партията на Слави Трифонов не изключва възможността за нови разговори с "Продължаваме промяната", но те ще следят позициите и на останалите групи по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония.

Партия "Възраждане" заяви, че няма да преговаря с партии от този парламент.