ПП започва консултации на ново правителство

Преговорите за нова правителство започват днес, обяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, веднага след като получиха мандата от президента Радев.

"Преговорите ще водим отделно с парламентарните групи, като ще се срещаме с тях по големина в парламента. Така че започваме с "БСП за България", след това "Демократична България", каза още Гюров.

Според него намирането на 121 депутати е "цивилизационен избор", избрана от българските граждани. Политиците трябва да го последват, казва Гюров.

"За мен това е една огромна отговорност, каза Асен Василев, получавайки мандата. "Мисля, че всички сме наясно, че при кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държавата, така както и първия кабинет на "Продължаваме промяната" го направи", подчерта той.

ПП имат срок от една седмица да реализират мандата, до 17 часа на 8 юли.

Ако не успеят, мандатът ще получи втората политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС. Те вече обявиха, че ще го върнат веднага и няма да се опитват да правят кабинет. Третата сила, на която президентът може да даде мандата е по негов избор от партиите в 47-я парламент - ДПС, ИТН, БСП, ДБ и Възраждане.