Служебното правителство прави кризисен щаб за енергийната криза

Служебното правителство създаде междуведомствен щаб, който се ръководи от вицепремиера Христо Алексиев за решаване на енергийната криза, обяви служебният премиер Гълъб Донев на пресконференция тази вечер.

Кризисният щаб за енергетиката ще има задачата да предложи и намери решения за доставките на природния газ и сигурност за цените на газа и горивата. В него влизат още министърът на енергетиката Росен Христов, представители на браншовите асоциации, на ДАНС, на КЕВР и представители на работодателите и синдикатите.

"Контролът по изпълнението на задачите ще изпълнявам лично", информира Гълъб Донев. Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, дори критична. Имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Засега има до септември, но крайно недостатъчни са до края на годината, каза Христов и съобщи, че седемте танкера с природен газ не са договорени, а са на ниво оферта, която включва три танкера тази година и опция за останалите четири следващата година.

Според Христов "Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, а това допълнително ще оскъпи цената на газа, доставян до България"

Азерският газ, за който има дългосрочен договор, вече е в пъти по-скъп за последните няколкщо дни, стана ясно още от думите на служебния министър.

"Булгаргаз" е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори договорените количества, търси се начин за оздравяване на дружеството. Росен Христов информира, че се търсят начини за рефинансиране на дружеството.

Това, което смята да направи държавата, е да обяви търг за доставка на втечнен газ, обяви Христов.

"Ще се направим всичко възможно да се предотврати енергийна криза", според премиера Гълъб Донев.