Очаква се президентът да обяви кога връчва втория мандат

Очаква се президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат за правителство в този парламент.

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството с премиер Лосен Желязков, президентът трябва да продължи конституционната процедура. Вторият мандат ще получи ДПС.

Трусовете в партията през последните поставиха въпроса дали вече ДПС е втора сила? Ако групата се разцепи на 30 и 14 депутати, тя вече няма да е втора парламентарна сила.

През уикенда съпредседателя Делян Пеевски обяви, че ако получат мандата, ще го върнат веднага и призова президентът да не се бави.

След срещата с Ахмед Доган обаче, една от групите в партията, таза която гласува против кабинета "Желязков" обяви, че ДПС ще се опита да състави правителство. Днес ПГ ще се събере, за да обсъжда въпроса.

"След подкрепата на нашите избиратели и тяхната ясна воля да има правителство ние ще извървим целия път – на първо място вътре в партията, за да чуем становищата на всички. Решението за вземане на мандата предстои". Това обяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Искра Михайлова.

"Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори, каза преди дни президентът Радев.