Правителството обсъжда бюджета за 2022-ра

На онлайн заседание днес правителството се очаква да гласува бюджета за 2022-ра. Законите предстои след това да бъдат внесени за обсъждане в парламента.

Бюджетът предвижда минимална работна заплата от 710 лв. и повишаване на максималния осигурителен праг до 3400 лв. от 1 април, потвърди финансовият министър Асен Василев за БНР.

Проетобюджетът ще бъде внесен в парламента, въпреки недоволството на бизнеса.

"За истината не трябва да се извинявам", каза Асен Василев за искането на работодателите да получат извинение от него заради изказването му пред НСТС, че част от тях са некомпетентни.

"Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е на около 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. Има много причини за това. Ако има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", подчерта финансовият министър.

Той обаче се съгласи с констатацията, че държавата е лош работодател.

"Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко хора, които да работи по-ефективно и да са по-добре платени" -кааза още Асен Василев.

Той обяви, че по Плана за възстановяване трябва да започнат да пристигат 1,6 млрд. лв. през юни. ЕС не обвързва тези финансови потоци със затварянето на енергийни мощности, подчерта той.

„Което би ни позволило от една страна част от българските мощности да се ползват сезонно, точно когато ни е необходимо през зимата, за да посрещнем зимния пик. Това ще ни позволи и по-гъвкаво да използваме системата и във времето да закриваме мощности, които трябва да излязат от употреба.“

Освен параметрите на държавния бюджет, се очаква кабинетът да гласува бюджетите на НОИ и здравната каса.

Според текстовете пенсиите трябва да бъдат увеличени с 6,1 на сто от 1 юли.