Правителството прие Национален план за въвеждае на еврото

Правителството прие Национален план за въвеждане на еврото.

"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие занапред и отправната точка за влизане в еврозоната", каза премиерът Кирил Петков.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" и председател на Бюджетната комисия в НС остро възрази срещу включването на Националния план за еврото в дневния ред на МС. Той припомни позицията на "Има такъв народ", че е необходим анализ на ефектите от въвеждането на единната валута, преди приемането му от кабинета.

Приемаме плана сега заради необходимата подготовка от 18 месеца, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на критиките от страна на ИТН. Докладът на БНБ е в процес на подготовка, каза още финансовият министър.

Документът описва как ще се извършва превалутирането и какво ще се случи със заемите, каза Василев.

"За защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените. Курсът е фиксиран, текущият курс е този, на който ще стане приемането на еврото. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса - в лева и в евро, в рамките на един месец само, за да не се натоварват търговците с това да има двойна каса в по-дълго време и да трябва да държат големи наличности и в двете валути", посочи Василев.