Предлагат да отпадне 14-дневната карантина за влизане в България

14-дневната карантината при идване от чужбина е на път да отпадне. Маските обаче ще останат дълго .Това е предложението на Оперативния щаб. От 1 юни да не бъдат изолирани принудително нито чужденците, пристигащи у нас, нито българските граждани,

Двуседмичната изолация за пристигащите в България стана факт още в края на януари. Тогава тя важеше първо за завърнали се граждани от Китай. С разпространението на коронавируса в световен мащаб списъкът с рискови държави рязко се увеличи, а не след дълго по предложение на Щаба 14-дневната карантина стана задължителна за всички, които се връщат от чужбина.

Заради коронавируса повече от 180 000 души у нас са били поставени под карантина.

В момента изолирани са малко над 31 000. „Ще предложим премахване на 14-дневната карантина на влизащите в страната български и чуждестранни граждани”, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според Щаба вече е време силите да бъдат концентрирани на друго място. Целта е всеки съмнителен случай да бъде установен навреме. „Регионалните здравни инспекции вече няма да бъдат толкова по границите, а там, където им е мястото – на своите територии, реагирайки на всеки случай за възникване на малко или голямо огнище”, обясни още доц. Кунчев.