Президентът представи 4-то си служебно правителство

Президентът представи четвъртия си служебен кабинет и приоритети пред него.

Той определи момента като тежък и очерта основните предизвикателства пред кабинета: Инфлация и обедняване, непосилни цени на горивата и енергоносителите, липса на газ за зимата и задлъжнял обществен доставчик, блокаж и разпадаща е пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на закони по Плана за устойчивост, забоксувала съдебна реформа.

„На вас се пада отговорността да управлявате служебен кабинет с предизвикателства, които бяха спестени на предишните служебни кабинети" каза Радев. "Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. Бушува война, чиито последици се усещат по света и в България, напрежението на Балканите отново се покачва. Първият ви приоритет трябва да бъде да не допуснете страната да бъде въвлечена във военен конфликт“, подчерта Радев.

Той отбеляза още: Да ускорите работата по модернизиране на въоръжените ни сили и повишаване на тяхната съвместнимост със съюзниците от НАТО. По думите му пряко следствие на войната в Украйна е и глобална енергийна криза.

"Енергийната криза ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови кризи. Служебното правителство трябва да се води от два приоритета – сигурност на доставките и цената на енергоносителите", каза Радев.

Той отбеляза и продоволствената криза, която настъпва с повишаването на цените. Важно е да се осигури предвидимост на земеделските производители, подчерта Радев и открои още необходимостта да се знае цялата истина за строителството на АМ "Хемус.

Компетенсност, опит, отговорност и диалогичност са необходими на служебното правителство и затова избрах Гълъб Донев за премиер. Това беше логиката ми и за избор на министрите, каза президентът.

Предишните две служебни правителства показаха, че е възможно единение на политици от различни хоризонти в името на България. Този модел не беше продължен от последвалото редовно правителство, според Радев.

Това е една от причините за провалите във външната и вътрешната политика. Наесен трябва да изберем устойчиво мнозинство, за да се решават проблемите, каза президентът представяйки 4-то служебно и общо 100-то правителство на България.