Продължава гасенето на пожарите в Хасковско

Гасят по въздух и земя огромния пожар, който бушува край границата с Турция. Пламъците са обхванали близо 100 000 декара треви, храсти и земеделски земи.

Днес пламнаха близо 15 нови пожара на територията на Хасковска област. В Свиленград се запали дори сметище, изгоряха и няколко бараки в квартал „Гебран”.

Снощи огромният пожар заплаши къщите в Маточина. Трима души бяха отведени кметството на съседното село - Сладун. Днес в района на селата ситуацията беше спокойна.

„Няма пряка опасност за хората. Това беше и нашата задача - да опазим живота им”, обясни Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

„На много места след огъня се виждат костенурки, гущери, змии, които не са успели да се укрият, тези жертви на огъня са в основата на хранителната верига”, коментира Градимир Градев, „Зелени Балкани”. Възстановяването на флората и фауната след подобни пожари отнема десетилетия.

В борбата с огромния пожар до турската граница се включи и хеликоптер от авиобаза „Крумово”. За първи път военната ни авиация вдигна във въздуха хеликоптер „Кугър” за гасене на пожари от високо. Бойната машина около 18:00 часа вчера се върна от границата с Турция. Хеликоптерът е оборудван със специална система за вода, която може да пренася до 2 тона за горящите местности.

Равносметката сочи, че само през вчерашния ден пожарникарите са гасили 127 огнища. Все още е в сила бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград.