Проф. Аргирова: Вече всеки трябва да се пази сам от коронавируса

Извънредното положение изигра положителна роля, защото беше въведено навреме . Имаше момент около Цветница, Великден и в дните след това, когато имаше по-висок брой на заболелите, но това не е пик - много повече лаборатории бяха включени в работата.

Това коментира вирусологът проф. Радка Аргирова по БНР. Според нея броят на заразените медицински лица „говори много лошо за страната“.

„Причината е различна на различните места. Дълго време след въвеждането на извънредното положение на много места в страната медицинските работници нямаха лични предпазни средства. Една слабост на Щаба беше, че не обърна достатъчно внимание върху информирането на медицинските лица какво трябва да се очаква и как трябва да се държат. Подценяването на ситуацията доведе до това масово заразяване“.

Аргирова подчерта, че важен въпрос е дали широкото население разбира какво трябва да прави и как трябва да се държи, „защото навлизаме във важен период“:

Оттук нататък е личната отговорност. Носенето на маски на обществени места, дезинфекцирането, миенето на лицето, ограничаване на контакти с възможно заразени, обработването на повърхностите… Трябва ежедневна грижа, която сам всеки да си прави.

Проф. Радка Аргирова подчера, че особено внимателни трябва да бъдат хронично болните хора, които отново ще тръгнат на консултации в болниците.